¸

Druga radionica Pravnog savjetovališta SUH-a u sklopu projekta „Nazovi, piši, dođi: pravna pomoć stiže" koji je financiran od strane Grada Zagreba održana je 24. siječnja 2023. u prostorijama Podružnice SUH-a Novi Zagreb. Sudionike je zanimala glavna tema radionice, novi model obiteljskih mirovina, pa je tako jedno od pitanja bilo i kako dokazati izvanbračnu zajednicu na što je pravnica SUH-a Štefica Salaj kazala kako HZMO kao dokaz traži rješenje općinskog suda o postojanju takve zajednice, te da izjava obaju partnera potpisana kod javnog bilježnika o postojanju izvanbračne zajednice neće biti dovoljna.

Postavljeno je i zanimljivo osobno pitanje što ako se bračni drugovi razvedu, ali ostanu živjeti u istom kućanstvu, da li nakon smrti jednog partnera druga osoba može zatražiti obiteljsku mirovinu, na što je odgovoreno da teoretski može ako se dokaže da su nastavili živjeti u izvanbračnoj zajednici, a što podrazumijeva trajniju ekonomsku i emotivnu zajednicu. No, s obzirom da su se razveli pitanje je kakvo bi bilo sudsko rješenje u pogledu emotivne zajednice koja mora imati iste učinke kao i bračna zajednica.

Sudionike je zanimalo kada će se promijeniti nepovoljna formula usklađivanja, koja nedovoljno prati rast cijena, te im je rečeno kako SUH redovito šalje zahtjeve i javno istupa da se uvede nova, povoljnija formula usklađivanja koja će povećati mirovine svima, te da se taj zahtjev nalazi i na stolu Radne skupine za analizu mirovinskog sustava koja je osnovana krajem 2022. godine. Sudionici radionice su predavanje ocijenili s prosječnom odličnom ocjenom.

Nazovite nas: 01/4614-204
Pišite nam: suh-pov@hotmail.com