¸

Pitanje: Živim u zajedničkom domaćinstvu sa suprugom u stanu koji smo poklonili kćeri, a za sebe zadržali dosmrtno pravo stanovanja.

Supruga i ja smo umirovljenici, s tim da je moja mirovina veća od njezine. Od kada je supruga u mirovini, ne želi plaćati ni lipe za zajedničke troškove režija, ali ni bilo kakve druge zajedničke troškove, odbija sve, jer tvrdi da onda nema novaca za svoje potrebe. Moje pitanje glasi: da li je supruga dužna plaćati zajedničke troškova, u kojem iznosu, a ako jest, na koji je način to moguće ostvariti. Moram napomenuti da ja uspijem zaraditi nešto dodat­no i obavljanjem povremenih poslova, a imam i naslijeđenu nekretninu. (B.K., Zagreb)

Odgovor: Pitanja uzdržavanja bračnih drugova regulirana su Obiteljskim zakonom koji određuje da su se bračni drugovi dužni međusobno uz­državati, pomagati i snositi zajedničke troškove. Temeljem principa bračne solidarnosti kod pitanja uzdržavanja vodi se računa o stvarnim potrebama, mogućnostima i imovini svake osobe pojedinačno, odnosno bračnih drugova. Bračni drugovi prema trećim osobama solidarno odgovaraju za namire- nja tekućih potreba bračne zajednice. Međutim, Obiteljski zakon se većinom svojih odredaba o uzdržavanju, kao i sudska praksa, bave u pravilu uzdržavanjima i sličnom problematikom za slučaj prestanka braka tj. razvoda. Bračnim drugovima ostavljena je mogućnost da svoje imovinskopravne odnose reguliraju bračnim ugovorom, koji onda može biti temelj za potraživanja koja se u slučaju odbijanja dobrovoljnog izvršenja obaveza, mogu potraživati u sudskom postupku. Preporučamo Vam da napravite takav ugovor, kada već nema mogućnosti dobrovoljnog dogovora. Vaša su­pruga bi trebala plaćati dio iznosa za zajedničko kućanstvo, no rješenje za realizaciju je isključivo dobrovoljno, odnosno putem suda.

Nazovite nas: 01/4614-204
Pišite nam: suh-pov@hotmail.com