¸

Pitanje: Nakon smrti supruge prihvatio sam nasljedstvo, ali sam ga ustupio sinu. Sada je pronađena još jedna nekretnina i imamo dodatni ostavinski postupak. Moj sin tvrdi da ja nemam nikakva prava više i da je samo on nasljednik. Ja bih želio dio te nekretnine jer mi je potrebna. Da li će se ovaj dodatni postupak voditi po starom rješenju ili ja mogu dobiti dio te nekretnine, jer smo bili zakonski nasljednici samo sin i ja? (Ž.B., Samobor)

Odgovor: Zakon o nasljeđivanju u članku 234. govori da se u pravilu za naknadno pronađenu imovinu neće provoditi nova rasprava nego će biti doneseno rješenje o toj novoj naknadno pronađenoj imovini, sukladno prijašnjem rješenju o nasljeđivanju. Međutim, ukoliko se netko od nasljednika odrekao nasljedstva ili je svoj nasljedni dio ustupio drugom nasljedniku, što je slučaj kod vas, tada će se provoditi nova rasprava.

U toj novoj raspravi Vi imate pravo i mogućnost postupiti drugačije, dakle prihvatiti svoj nasljedni dio koji bi bio ^ dijela i zadržati ga, te ga ne morate ustupiti sinu.

Nazovite nas: 01/4614-204
Pišite nam: suh-pov@hotmail.com