¸

Pitanje: Već pet godina vodimo spor zbog raskida ugovora o doživotnom uzdržavanju sa sinom. On ne želi raskid, ali nas ne uzdržava, ne plaća troškove koje je trebao po ugovoru, a mi nemamo sredstava i prijeti nam iskapčanje struje i vode. Zatražili smo pomoć od Centra za socijal­nu skrb, ali ne možemo ništa ostvariti, jer imamo ugovor o doživotnom koji je još na snazi. Živimo od suprugove mirovine od 2.000 kuna, stari smo i bolesni, zato smo i sklapali taj ugovor. Što da radimo? (M.B., Đurđevac)

Odgovor: U ovom trenutku jedina je moguć­nost da požurite sud da donese odluku koja bi prema vašim navodima trebala biti u Vašu korist. Dok god nemate raskid ugovora o doživotnom uzdržavanju ne možete redovito ostvariti prava iz sustava socijalne skrbi.

Međutim, Centar za socijalnu skrb može iznimno donijeti odluku kojom bi mogli ostvariti doplatak za pomoć i njegu ili invalidninu, bez obzira na ugovor uzimajući u obzir da ste ipak pokrenu­li postupak za raskid ugovora, pa to pravo ipak možete ostvariti, i to osobito s obzirom na godine života i narušeno zdravstveno stanje.

Zato svakako podnesite pisane zahtjeve za navedena prava (možete ostvariti samo doplatak za pomoć i njegu ili samo invalidninu, nikako oba prava), a savjetujemo da kod Centra za socijalnu skrb zatražite i jednokratnu novčanu pomoć, ta­kođer pisanim zahtjevom.

Nazovite nas: 01/4614-204
Pišite nam: suh-pov@hotmail.com