¸

Pitanje: Živio sam 10 godina u vanbračnoj zajednici koja je nedavno prestala. Živjeli smo u stanu vanbračne supruge koji je imala od ranije, ali u koji sam ja dosta ulagao. Nismo imali neki formalni ugovor o financiranju kućanstva i ulaganju, ali sam ja snosio većinu svih troškova jer sam jednostavno imao bolju mirovinu. Obzirom na visinu troškova i ulaganja, a i moje sadašnje financijsko stanje i potrebe za plaćanje doma umirovljenika i liječenja, želio bih povratiti barem dio svojeg novca jer to smatram ispravnim. Bivša vanbračna supruga to ne priznaje. Što mogu učiniti? (S,B., Zagreb)

 Odgovor: Nažalost, u nezahvalnoj ste situa­ciji već samim time jer ne postoji neki formalni ugovor o vašem dogovoru s bivšom vanbračnom suprugom glede ulaganja u stan i ostalog financi­ranja. Ukoliko imate dokaze o usmenom ugovoru i dogovoru (pisma, svjedoke, račune na vaše ime, ugovor na vaše ime s majstorima i sl.) oni vam mogu pomoći, ali cijela materija je kompleksna i treba ju sagledati kroz propise glede ulaganja u tuđu nekretninu, možebitnog suvlasništva, ali i propise o obveznom pravu kao što je nečije stje­canje bez osnova, moguće ortaštvo. Svakako Vam je potrebna profesionalna pomoć radi procjene pravne situacije i odluke kako i što dalje.

Bez obzira na buduće radnje, savjetujemo da se pisanim putem obratite bivšoj vanbračnoj supruzi i zatražite dogovor oko vraćanja Vaših ulaganja, te ih jasno i točno navedete (priložite dokaze ukoliko postoje i/ili navedite svjedoke) i predložite mirno rješenje sporne situacije. Zatražite pisani odgovor, odredite rok za odgovor i svakako sačuvajte dokaze o dostavi Vaše ponude tj. dopisa.

Ukoliko se dogovor ne postigne, ostaje Vam mogućnost sudskog spora pri čemu je važno voditi računa o zastarnim rokovima ovisno od vrste postupka i Vašeg zahtjeva koji bi postavili u tužbi protiv bivše vanbračne supruge. Ovisno

O tome kakav zahtjev bi postavili, računat će se zastara odnosno procjenjivat će se da li ste za­kasnili sa svojim zahtjevom koji možete ostvariti putem suda.

Nazovite nas: 01/4614-204
Pišite nam: suh-pov@hotmail.com