¸

Pitanje: U obiteljskoj sam mirovini po pokojnom mužu već 10 godina jer je to bilo povoljnije nego da imam vlastitu mirovinu. Zakon o mirovinskom osiguranju je objavljen i po njemu je uvedeno pravo na obiteljski dodatak. Da li imam pravo na to i što moram učiniti da to ostvarim? Da li trebam odmah sada podnijeti zahtjev u mirovinsko? (Z.B., Zagreb)

Odgovor: Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju objavljene su u Narodnim novinama broj 119/2022 od 14.10.2022. ali će njegove odredbe stupiti na snagu tek 1.1.2023. godine. To znači da će se tek od tada početi primjenjivati i tek nakon tog dana možete podnijeti zahtjeve koji su temeljeni na tim Izmjenama i dopunama ZOMO-a. U pogledu prava na dio obiteljske mirovine tzv. „obiteljski dodatak", koji je kao novo pravo uveden navedenim Izmjenama ZOMO-a, pravo na njega mogu ostvariti osobe koje koriste svoju mirovinu, imaju 65 i više godina, jedini su korisnici u pogledu obiteljske mirovine, sve do propisanog cenzusa ukupnog zbroja vlastite mirovine i obiteljskog dodatka od 80 aktualnih vrijednosti mirovine (sada je to 6.212,00 kn, a porast će nakon sljedećeg usklađivanja).

Dakle, ako želite promijeniti status morali biste nakon 1.1.2023. podnijeti zahtjev kod nadležnog Zavoda za mirovinsko osiguranje, te zatražiti da prvo postanete umirovljenica po osnovu vlastite mirovine, a onda i korisnica dijela obiteljske mirovine („obiteljski dodatak"). Predlažemo da u zahtjevu napomenete da pridržavate pravo da ostanete u obiteljskoj mirovini nakon što dobijete izračun vlastite mirovine i obiteljskog dodatka. To je zato jer će nakon 1. siječnja porasti sve obiteljske mirovine za 10%, a u pogledu iznosa koji bi imali s vašom mirovinom i obiteljskim dodatkom podliježete cenzusu. Zbog toga je korisno prvo imati uvid u izračun i onda donijeti odluku da li biste odustali od postojeće obiteljske mirovine i promijenili status i poslije toga postali korisnicom vlastite mirovine i obiteljskog dodatka. Ukoliko već sada možete utvrditi da Vam se podnošenje zahtjeva „ne isplati" jer imate veću obiteljsku mirovinu od cenzusa, ne morate ništa raditi, niti podnositi posebne zahtjeve jer obiteljske mirovine će biti automatski povećane od strane HZMO-a nakon 1.1.2023.

Nazovite nas: 01/4614-204
Pišite nam: suh-pov@hotmail.com