¸

     Ivanščica, najviša i največa planina Hrvatskog zagorja. Najviši vrh, koji se zove kao i sama planina - Ivanščica, osvojio sam 16.07.2022.g nakon nekoliko vikenda odgađanja.

     Do Ivanščice od Zagreba trebalo mi je oko sat i pola laganom opuštajućom vožnjom a točka odakle sam namjeravao krenuti je Ivanec no došlo je do promjene plana pa sam krenuo iz sela Prigorec koje se nalazi u samom podnožju Ivanščice (odmah do Ivanca).

     Penjati sam se počeo oko 11 sati. Isplanirao sam kružnu rutu, jednim planinarskim putem gore a drugim dolje dugačku malo manje od 12 km. Put prema vrhu je cijelo vrijeme strm, bez puno ravnih dionica tako da treba biti u dobroj kondiciji. Do vrha mi je trebalo oko dva sata.

     Na samom vrhu koji je visok 1060m nalazi se piramida visoka 10m s koje se pruža lijep vidik na sve strane.

     Na vrhu se nalazi još jedna zanimljivost iz prošlosti. To je napuštena vojarna. Put do nje je otvoren. Objekat je devastiran ali se može razgledati i vidjeti kako su vojnici nekad živjeli. Treba samo paziti da se ne upadne u neki šaht jer su svi poklopci nestali.

     Nakon razgledanja vratio sam se do planinarskog doma Pasarićeva kuća gdje sam prikupio još jedan štambilj za moju bilježnicu (štambilj se nalazi uzidan u zid planinarskog doma). U planinarskom domu može se kupiti hrana i piće ali meni je dosta skroman. Ja sam probao meso iz banjice i popio sam kavu. Cijene se uobičajene kao i u drugim planinarskim domovima u kojima sam bio.

     Nakon oko pola sata krenuo sam prema dolje. Put kojim sam silazio bio je nešto duži i manje strm pa mi se čini da je on glavna staza za ići na vrh. Putem sam nailazio na razne drvene skulpture sa motivima životinja koje planinar može sresti u šumi.

     Pošto je dan bio lijep bilo je dosta planinara koje sam putem sretao što je znak atraktivnosti izleta pa je za preporučiti svakome da posjeti ovaj vrh s naglaskom da treba imati ipak malo bolju kondiciju.

Zlatko Gregurek

Nazovite nas: 01/4614-204
Pišite nam: suh-pov@hotmail.com