¸

Iz Šestina, planinarskim putem krenuli smo u novu pustolovinu. Šestine su elitno zagrebačko naselje smješteno na južnim obroncima Medvjednice i zato je jedna od glavnih polaznih točaka za planinare izletnike.

Ovaj puta smo odlučili ići na Sljeme preko Kraljičinog zdenca. Kraljičin zdenac je jezerce sa jakim izvorom pored kojeg je istoimeno izletište. Do Kraljičinog zdenca vodi dobro uređena staza na kojoj smo sreli mnogo izletnika i učenika koji su vjerojatno imali sat tjelesnog u prirodi.

Nakon Kraljičinog zdenca više nije bilo mnogo izletnika, tek tu i tamo poneki planinar. Zanimljivo je bilo to da smo sreli dosta planinskih trkača.

Primijetio sam da se priroda još nije počela buditi ali vidjeli smo dosta cvijeća koje je vjesnik proljeća poput zvončića i jaglaca.

Staza je cijelim putem bila pod blagim usponom a postala je strmija tek pošto smo se počeli približavati vrhu Sljeme.

Tišinu šume u jednom momentu prekinuo je zvuk poput zujanja roja bumbara. Uzrok tome je žičara koja je profunkcionirala.

Kada smo konačno stigli na Sljeme dojam je bio takav da kao da ste na nekom sajmu. Posvuda nedovršeni građevinski radovi i težak miris tijesta pečenog na ulju. Gužva je bila velika, što zbog izletnika koji sada mogu bez muke žičarom na Sljeme a što zbog skijaša i sanjkaša koji su lovili vjerojatno zadnji vikend na snijegu koji se na vrhu još nije bio otopio.

Na vrhu se nismo zadržavali nego smo požurili prema planinarskom domu Runolist na ručak jer smo već bili dobro ogladnili.

Ja sam jeo svinjsko pečenje s restanim krumpirom a za desert sam uzeo pitu. Ukupno sam platio 70 kuna. Bilo je ukusno i obilno ali je primjetan porast cijena u odnosu na prošlu godinu.

Nakon odmora nastavili smo prema Gračanskom Dolju. Ukupno smo oko 4 sata boravili u prirodi.

Bila je to još jedna kružna šetnja po Medvjednici.

 

 

 

Zlatko Gregurek

 

 

Nazovite nas: 01/4614-204
Pišite nam: suh-pov@hotmail.com