¸

 

    Lijepo vrijeme izmamilo je mene i još dvojcu kolega da prošetamo do planinarskog doma Risnjak ali ne kao prije od podnožja Medvjednice nego s Trga bana Jelačića. Tako smo se našli u 10 sati i krenuli. Početna točka bila je Dežmanov prolaz. Preko Tuškanca i Pantovčaka stigli smo do Šestina. Putem su se izmjenjivale urbane šume i vile bogataša koje su se smjestile cijelim putem na brežuljcima prema Šestinama. S obzirom da nisam već dugo išao tom stazom bilo je malo gledanja na kartu no u konačnici smo ipak stigli do početka staze odakle planinari kreću u svoje pohode a to je u blizini Kulmerovih dvora.

     Krenuli smo prema Medvedgradu. Ja sam mnogo puta bio kod Medvedgrada li je uvijek bio zatvoren za posjetitelje. Sada je otvoren i svatko može prošetati zidinama, ali zapravo kao da je zatvoren za većinu znatiželjnika. Naime, cijena karte je za jednu osobu vikendom 60 kuna a za obitelj 130. To je pre velika cijena za nekoliko pogleda prema Zagrebu. Cijena bi bila opravdana da su napravili žičaru koja vozi od Šestina na Medvedgrad a ovako smo samo poljubili vrata, nasmijali se i produžili dalje. Nismo vidjeli da je itko šetao unutar zidina Medvedgrada.

     Dalje smo nastavili prema Planinarskom domu Risnjak. Put je bio blatnjav, ali kakav drugi i može biti kada je prije par dana padala kiša. Vrijeme se je s vremenom pokvarilo, okrenuo je sjeverac a kada smo stigli do Risnjaka zalepršale su i pahulje snijega.

     Nismo vidjeli mnogo planinara putem pa je i dom bio umjereno popunjen. Srećom, jer smo bili prilično gladni. Ja sam pojeo krvavicu s restanim krumpirom a za desert makovnjaču. Cijene u u domu prihvatljive. To sam platio 42 kune što je povoljno jer u drugim domovima na Medvjednici cijene su više. To se može objasniti time što Risnjak nije na glavnim putevima pa je manje posjećen i onda su cijene prihvatljivije.

    Nakon okrepe i odmora istim putem smo se vratili u Šestine odakle smo autobusom otišli na Mihaljevac, na tramvaj i svojim kućama.

     Uglavnom dan je proveden korisno i aktivno pa svakome preporučam da prošeta od Trga bana Jelačića do Risnjaka.

Zlatko Gregurek

Nazovite nas: 01/4614-204
Pišite nam: suh-pov@hotmail.com