¸

     Zbog usklađivanja s rastom plaća i inflacijom, umirovljenici će od rujna primati 6% veće mirovine. Indeksacija mirovina provodi se dva puta godišnje, a njihovo povećanje, zbog rekordne inflacije, bit će veće nego do sada. Umirovljenici će tako u rujnu dobiti od 160 do 650 kuna veću mirovinu za kolovoz, kao i zaostatke za srpanj. No, uz rekordnu inflaciju, to će im tek djelomično pomoći da spoje kraj s krajem.

     S prosječnom mirovinom od 2700 kuna naši umirovljenici jedva preživljavaju. Skromna primanja itekako nagrizaju nezapamćena inflacija i povećani životni troškovi.

     Paze koliko troše, vesele se svakoj kuni, stalno love akcije, a što se tiče povišica mirovine, kažu - to gotovo da više ne registriramo jer je toliko mizerno...

     U rujnu će umirovljenici ipak dobiti malo veće mirovine, za 6,18 posto, zbog njihova usklađivanja.

     - U odnosu na prethodne godine to je jedno rekordno usklađivanje, no s obzirom na galopirajuću inflaciju i poskupljenje energenata i hrane, to za umirovljenike neće biti posebno značajno, kaže Željko Šemper, član Predsjedništva Hrvatske stranke umirovljenika.

     Primjerice oni s najnižom mirovinom dobit će 165 kuna više, branitelji 385 kuna, a saborski zastupnici čak 650 kuna.

     - Ja sam izračunala da će mi ovo povećanje mirovina pokriti jednu ratu struje i to je veselje veliko. Sretna sam kad na kraju mjeseca nisam u velikom minusu, kaže Jadranka Klekar, predsjednica Samostalnog sindikata uslužnih djelatnosti i dodaje:

     - Onaj tko ima puno dobije još više a onaj tko ima malo dobije malo i to treba preokrenuti.

     I u Sindikatu umirovljenika tvrde da je to sramotno povećanje mirovina jer je već 75 posto penzionera na rubu siromaštva.

     - Udar koji slijedi najesen, porast svih cijena i energetskih proizvoda dovest će do zabrinjavajućih situacija da se ljudi neće moći grijati, hraniti, plaćati režije, doći će ovrhe, dakle siromaštvo, glad, bijeda su nam perspektiva koja se smiješi, kaže Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

     Mirovine će se prvi puta od rujna prikazivati u kunama i eurima. Mnogi će ostati nemalo iznenađeni skromnim iznosima.Prosječna mirovina bit će tek 360 eura.

     Stručnjaci procjenjuju da bi ukupan porast mirovina ove godine mogao dosegnuti 8 posto, što je znatno manje od rekordne inflacije koja je veća od 12 posto.

Izvor: Dnevnik/HRT , Autor: Zvjezdana Heina