¸

14. SPORTSKO-REKREATIVNI SUSRETI OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

     Da sport nije samo stvar mladih, odavno je poznato, ali važno je osvijestiti da upravo kod starije populacije tjelesna aktivnost treba postati prioritet. Cilj, koji promiče i Svjetska zdravstvena organizacija, je da starija osoba barem 150 minuta dnevno posveti fizičkoj aktivnosti - sportu, putovanjima, kućnim zadacima i vježbi povezanoj s dnevnim, obiteljskim i društvenim aktivnostima, a poznato je da Slavonci, uz čobanac, vole sport, rekreaciju i natjecateljski duh. Sve to mogli su iskušati na 14. Sportsko-rekreativnim susretima Sindikata umirovljenika Hrvatske Osječko-baranjske Županije koji su se 12. lipnja održali 2022. u Strizivojni, općini nedaleko od Đakova.

Ništa bez običaja

     Sportsko - rekreativnu nedjelju obilježila je prava ljetna vrućina što nije išlo na ruku ni organizatorima, niti natjecateljima, kojih se okupilo nešto više od 120. Ipak, nitko nije odustao. Nakon dvije godine pandemijske stanke, vrućina je bila tek sitna nezgoda, poput dosadnog kamenčića u cipeli. Tako nije izostao ni tradicionalni slavonski običaj dočeka gostiju s čašicom dobrodošlice, a s obzirom da je to jedini događaj kada se okupe baš sve podružnice Osječko-baranjske Županije, naredalo se čašica, a smijeh i veselje od prijepodnevnih su se sati razlijegale Strizivojnom. Okupljene su pozdravili domaćini, predsjednik Županijskog povjereništva SUH-a Mate Obradović i Josip Jakobović, načelnik općine Strizivojna koja je ove godine bila pokrovitelj i glavni sponzor Susreta.

     Natjecatelji su s nestrpljenjem dočekali početak natjecateljskog dijela Susreta. Borilišta su se odmah užarila - strastveno su se potezale šahovske figure, pikado strjelice tražile su svoju metu, a karte za belot padale po stolu. Navijači i kibici bili su glasniji od natjecatelja, a radost ponovnog druženja osjetila se baš na svakome koraku. Susret je kulminirao u poslijepodnevnim satima kada su proglašeni i pobjednici.

A pehar odlazi u...

     U šahu prvo je mjesto pripalo ekipi Podružnice Strizivojne, drugo Podružnici Đakovo, a treće ekipi Udruge SUH Donji Miholjac. Najbolji plasman u belotu priskrbila je ekipa Udruge SUH Donji Miholjac, drugo mjesto osvojio je SUH Vuka, a treća ekipa Podružnice Strizivojna. U pikadu za žene zlatom su se ovjenčale Osječanke, drugo mjesto zauzeo je SUH Vuka, a treće ekipa Podružnice Strizivojna. U muškoj su kategoriji u metu najbolje gađali zlatni dječaci iz SUH-a Donji Miholjac, u stopu ih je pratila Podružnica Strizivojna, a treće su mjesto slavili natjecatelji iz Vuke.

     U ženskoj kategoriji u pojedinačnom natjecanju najbolja je bila Snježana Damjanović iz Podružnice Strizivojna, dok je u muškoj kategoriji dominirao Marijan Lovaković iz Đakova.

I ostali su, baš poput pravih Slavonaca, slavili - glazbom, čobancem i kolačima. Svima koji su pripomogli organizaciji Susreta podijeljene su Zahvalnice, a zakazan je susret za iduću godinu, koji će se održati na Boroviku uz domaćine iz Podružnice Đakovo.

Mato Obradović

Izvor: Glas umirovljenika