¸
Nakon rekordne inflacije slijedi i rekordno usklađivanje mirovina

Umirovljenici će rekordan iznos usklađivanja mirovina primiti u rujnu, na mirovini za kolovoz, kao i zaostatak za srpanj.

     Inflacija ili stopa rasta potrošačkih cijena ne posustaje i prema objavi Državnog zavoda za statistiku (DZS) u lipnju iznosi rekordnih 12,1 posto na godišnjoj razini.

     Tako imamo sada za potrebe izračuna polugodišnjeg usklađivanja mirovina od 1. srpnja konačnu stopu potrošačkih cijena za prvo polugodište 2022. godine u odnosu na prethodno polugodište, koja iznosi 5,9 posto. Danas je DZS objavio iznos prosječne bruto plaće za svibanj koja iznosi 10.440,00 kuna. Prema tome za razdoblje od siječnja do svibnja 2022. godine u odnosu na razdoblje srpanj-studeni 2021. godine stopa rasta bruto plaća iznosi 6,1 posto.

      “Iz ovih javno dostupnih i poznatih podataka prema formuli usklađivanja u omjeru 70:30 u ovom trenutku postotak usklađivanja mirovina iznosi 6,04 posto. To je privremeni  postotak usklađivanja mirovina, jer će DZS 19. kolovoza objaviti prosječnu plaću za lipanj i tek onda ćemo imati konačan postotak usklađivanja mirovina. Dakle, umirovljenici će rekordan iznos usklađivanja mirovina primiti u rujnu, na mirovini za kolovoz, kao i zaostatak za srpanj!”, naveo je  član Predsjedništva i Savjeta Hrvatske stranke umirovljenika Željko Šemper.

 Izvor: Poslovni.hr