¸

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) u novom broju Glasa umirovljenika prenosi kako je prošao sastanak s novim ministrom rada Marinom Piletićem. Sastanak je bio na temu “kako postići adekvatnost mirovina” što se inače smatra najbolnijom točkom mirovinskog sustava za korisnike.

Kako je objavljeno u novom broju Glasa umirovljenika, mjesečnika kojeg izdaje Sindikat umirovljenika Hrvatske, novi ministar rada Marin Piletić sastao se s predsjednicama dvije najveće umirovljeničke udruge u drugoj polovici svibnja. Tema sastnaka bila je “kako postići adekvatnost mirovina”, a u Glasu umirovljenika se napominje kako su ministra informirali o gorućim problemima umirovljenika. Sastanku, koji se održao 20. svibnja u prostorijiama Ministarstva rada, prisustvovale su predsjednice umirovljeničkih udruga Jasna A. Petrović (SUH), Višnja Fortuna (MUH), ministar Marin Piletić i ravnateljica Uprave za mirovinski sustav Melita Čičak.

Ministar je tako upoznat s otvorenim pismom umirovljeničkih udruga premijeru Plenkoviću u kojem traže drugačiju formulu usklađivanja i rast osnovice svih mirovina za 10 posto. Ministar je također upoznat s podatkom da je udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći u veljači iznosio 35,55 posto te kako je 75 posto svih mirovina skliznulo ispod linije siromaštva.

“Nastavno na to, obrazloženi su razlozi da se zaostali dug spram “novih umirovljenika” koji je preostao od 1999. godine treba hitno isplatiti, jednokratno ili obročno, u ukupnom zaostatku od 10,5 posto, jer je tada pogrešno izračunata prva aktualna vrijednost mirovine.

Od ministra je zatraženo da podrži hitnu izmjenu modela usklađivanja mirovina sa 70 na 100 posto povoljnijeg indeksa, kako bi se zaustavio kontinuirani pad realne vrijednost mirovina”, piše Glas umirovljenika.

Osim svega navedenog, predstavnice umirovljeničkih udruga pokrenule su pitanje povećanja poreznog odbitka na 5.000 kuna, a tražile su i izmjene Obiteljskog zakona u onom djeluju koji propisuje obvezu djedova i baka da plaćaju alimentaciju za unuke, ako to ne čine njihovi potomci.

Kako je ministar reagirao na sve navedeno ne znamo, ali u Glasu umirovljenika zaključuju kako je sastanak protekao u dobroj volji te kako mu je cilj bio prepoznavanje pitanja od vitalnog značaja za umirovljeničku populaciju.

Izvor: mirovina.hr, Josip Mihaljević